Thursday, July 25, 2013

Eat haggis and ceilidh on


From rising to sleeping,
spinning and weaving,
words in a garment,
loose around my life,
talking and singing,
eating and meeting,
such is the Ceilidh,
the joy of my life.

(Robert Urquhart)


Po slabem mesecu nenehnega tempa, za katerega sem si predvsem in samo sama kriva, ker se težko uprem skušnjavam, imam ponovno večer zase. Glede na moje fizično stanje in kronično pomanjkanje spanja, bi bilo najbolj smiselno, da se takoj v tem trenutku zvrnem v posteljo. A nekaj mi ne gre iz glave. Škotski tradicionalni folklorni žur. Imenovan ceilidh.

Preden si popljuvate ekran in trojno zlomite jezik, naj vam zaupam, da je izgovorjava te gelske besede precej enostavna: kejli. Ponovi še enkrat naglas: KEJLI.

Ceilidh je veselje, smeh, otroška iskrenost in razigranost, ko se pod roko zavrtiš okoli svoje osi in misliš, da te bo odneslo na drugi konec dvorane, ko te pod roko ujame drug soplesalec in ponovno zavrti in poda naprej. Ceilidh je ples, ko res plešeš. Ko se z dušo in telesom popolnoma predaš ritmom in ko kljub zadihanosti skačeš ko zmešan, dokler bend ne odigra do konca. Pa čeprav švic v potokih teče od tebe in drugih, a ti je popolnoma vseeno, ker je atmosfera tako neverjetna, da -čeprav se zaradi utrujenosti odločiš odsedeti samo eno pesem-  ti je po pol minute spet žal, da nisi na plesišču. Ceilidh je plapolanje kiltov in letenje en meter nad tlemi. Za vse starosti in vse stopnje, od popolnih začetnikov do profijev.

Kolegica iz Nemčije (na šoli znana tudi kot ceilidh monster), ki je doma učiteljica plesa in se s tem ukvarja že kar precej dolgo, je, ko je poskušala opisati ceilidh, rekla: ˝Ko sem šla na ceilidh, sem se prvič v življenju počutila, kot da zares plešem. This is dancing.˝ S temi besedami se sedaj strinjamo vsaj tri Slovenke. Petkov ceilidh pač ni bil od muh. Bil je celo tako dober, da sem kljub svojem zombijevskem stanju vztrajala, da smo se včeraj v slovensko-nemško-škotski zasedbi udeležili tudi open-air Scotch Hopa (easy peasy lemon squeezy verzija ceilidha) na notranjem dvorišču palače iz 14. stoletja v mestecu Linlithgow.  Atmosfera je bila ponovno neverjetna. Tega pač ne počneš vsak dan.

Besede, besede, besede... Poglejte si sami. Predvsem pa poskusite sami. Če boste kdaj na Škotskem, pobrskajte po internetu in pojdite na ceilidh. Ne bo vam žal.


Linlithgow
Petkov bend. Noro hudi

NUJNO klikni tudi tukaj: http://youtu.be/HQt39KAJ7Cg








No comments:

Post a Comment